Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ενσίρωση

Ενσίρωμα > Ενημέρωση > Ενημέρωση > Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ενσίρωση

Η παραγωγή χονδροειδών ζωοτροφών κατάλληλων για ενσίρωση αλλά και η τεχνική που χρησιμοποιείται προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, είναι τα θέματα που αναλύει το σύγγραμμα των κ.κ. Δημητρίου Μπαξεβάνου και Ιωάννου Τσιάλτα με τίτλο «Η τεχνική και η καλλιέργεια των φυτών ενσίρωσης».

Όπως αναφέρεται στον συγκεκριμένο οδηγό, το ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων της Ελλάδας είναι πολύ ελλειμματικό σε γάλα και κρέας. Ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτό είναι η έλλειψη φθηνών, και ποιοτικών ζωοτροφών, με διαθεσιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο ορθός σχεδιασμός και οι απαραίτητες αλλαγές, για την ενσωμάτωση της ενσίρωσης στο σύστημα παραγωγής και συντήρησης χονδροειδών ζωοτροφών απαιτεί να απαντηθούν πολλά και σημαντικά ερωτήματα όπως:
-Υπάρχει σε συγκεκριμένες περιόδους περίσσεια χόρτου για να συντηρηθεί ως ενσίρωμα;
-Είναι η χρήση της ενσίρωσης η πιο οικονομική λύση;
-Πώς θα επηρεάσει αυτή η ενασχόληση άλλες δραστηριότητες; Για παράδειγμα, συμφέρει να ιδιοπαραχθεί ενσίρωμα ή να αγοραστεί από κάποια εξειδικευμένη επιχείρηση;
-Ποια η επίδραση της ενσίρωσης στην ανάπτυξη και κερδοφορία της επιχείρησης;
-Θα μπορέσει να καλύψει ειδικές ανάγκες διατροφής των ζώων (π.χ. αγελάδες υψηλών αποδόσεων);
-Θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ελλείψεις που παρουσιάζονται μέσα στο έτος ή μεταξύ των ετών, όπως είναι αυτές που παρατηρούνται από τη λειψυδρία, τις πλημμύρες και τη διακύμανση των τιμών των ζωοτροφών;

Το παρόν σύγγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της απάντησης τέτοιων ερωτημάτων, αφού το ερέθισμα για τη συγγραφή του ήταν προβληματισμοί σχετικά με την παραγωγή και ενσίρωση χονδροειδών ζωοτροφών.

Πηγή: agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *