Ευκαιρία για τo πορτοκάλι το ενσίρωμα

Ενσίρωμα > Ενημέρωση > Ενημέρωση > Ευκαιρία για τo πορτοκάλι το ενσίρωμα

πώς χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή

Σε περιόδους, όπως η φετινή, που οι μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών στα δέντρα πιέζουν τις τιμές παραγωγού σε επίπεδα που καθιστούν ασύμφορη τη συγκομιδή, μία διέξοδος για τις πλεονάζουσες ποσότητες είναι η επεξεργασία των καρπών για την παραγωγή ενσιρώματος πορτοκαλιού. Σαφώς, σε αυτή τη διέξοδο δεν θα διοχετεύονται πρώτης ποιότητας πορτοκάλια, ούτε οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές. Επίσης, αποτελεί και εναλλακτική για τον κτηνοτρόφο, ο οποίος αναγκάζεται πολλές φορές να αγοράσει εισαγόμενες ζωοτροφές. Εξάλλου είναι και ένα προϊόν που έρχεται στηνα γορά προς το τέλος του χειμώνα, οπότε με αυτό μπορεί να συμπληρώσει κάποιος τις ζωοτροφές που έχει αγοράσει από το φθινόπωρο και ενδεχομένως χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα, αλλά στο μεταξύ οι τιμές για τα δημητριακά έχουν ανέβει.

http://davidbjelland.com/embed/9ogYuWNvoFc Τι είναι το ενσίρωμα πορτοκαλιού;

Το ενσίρωμα εσπεριδοειδών παράγεται από την πούλπα πορτοκαλιών, γνωστή και ως πορτοκαλόπιτα. Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι:

  • Χρησιμοποιείται είτε ως φρέσκια ή και σε μίγματα (φυράματα)
  • Παρασκευάζεται από στέμφυλα εσπεριδοειδών, δηλαδή από την διαχείριση της φλοίδας του πορτοκαλιού, το εσωκάρπιο και τον σπόρο, δηλαδή από πορτοκάλια τα οποία πρώτα έχουν χρησιμοποιηθεί σε χυμοποιεία (έτσι καταρρίπτεται και ο μύθος που υπάρχει για το ενσίρωμα, ότι τα πορτοκάλια έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ότι κάνουν κακό στα ζώα). Για την παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιείται οξείδιο του ασβεστίου ή υδράσβεστος. Επειδή όμως η φρέσκια πούλπα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη (χαλάει εύκολα και ελκύει μυγάκια) κατασκευάστηκε το ενσίρωμα πορτοκαλιού το οποίο είναι μια θαυμάσια τροφή για όλα τα μηρυκαστικά ως υποκατάστατο δημητριακών αλλά και της μηδικής.
  • Είναι εύγευστη στα μηρυκαστικά
  • Σε μοσχάρια παρατηρήθηκε ότι είχαν μεγαλύτερο ημερήσιο ρυθμό πάχυνσης
  • Βελτιώνει την πεπτικότητα της διατροφής και μειώνει την κατανάλωση χωρίς αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του προβάτου, την παραγωγή του μαλλιού ή το βάρος του ζώου.
  • Αυξάνει τις λιποπρωτεϊνες του γάλακτος (παράγοντας που λαμβάνουν υπόψην τους οι γαλακτοβιομηχανίες για την διαμόρφωση της τιμής του γάλακτος στα συμβόλαιο που συνάπτουν με τους παραγωγούς).

blog Πώς χρησιμοποιείται

Η ποσότητα του ενσιρώματος χορηγείται στα μηρυκαστικά σε ημερήσια ποσότητα μέχρι 1,5% του Σωματικού Βάρους. Αρχικά χορηγείται το ¼ της ποσότητας χορήγησης /ζώο/ημέρα, η οποία αυξάνει σταδιακά στις επόμενες ημέρες έτσι ώστε η ποσότητα χορήγησης να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Μια ώριμη αγελάδα που έχει συνηθίσει αυτή την τροφή μπορεί να τρώει 6-10 κιλά.

Σε μοσχάρια όπου η ποιότητα του βοσκότοπου δεν ήταν καλή και η διατροφή τους συμπληρώθηκε με 15 κιλά ανά ημέρα ενσίρωμα πορτοκαλιού για 3-4 μήνες, παρατηρήθηκε ότι είχαν μεγαλύτερο ημερήσιο ρυθμό πάχυνσης από αυτά που δεν έτρωγαν ενσίρωμα πορτοκαλιού.

Το ενσίρωμα πορτοκαλιού θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 40% των σπόρων δημητριακών και το υπόλοιπο 60% να αποτελείται από χονδροειδή τροφή, σε προβατίνες στο τέλος της κύησης και μετά τον τοκετό. Βελτιώνει την πεπτικότητα όλης της τροφής και μειώνει την κατανάλωση χωρίς αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του προβάτου, την παραγωγή του μαλλιού ή το βάρος του ζώου.

Πάχυνση: Το ενσίρωμα πορτοκαλιού μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι και 75% του ενσιρώματος καλαμποκιού χωρίς κανένα μειονέκτημα στην ανάπτυξη ή το κρέας. Το καλύτερο ποσοστό όμως για την βέλτιστη πάχυνση είναι 50%.

you can look here Διάρκεια

Η διάρκεια συντήρησης του προϊόντος (εάν δεν ανοιχτεί η συσκευασία) είναι τουλάχιστον 10 μήνες.

http://achrueil.fr/9032-dtf76059-petite-francaise-cochonne.html Εταιρείες

Με μία πρώτη έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δύο εταιρείες που παράγουν και διαθέτουν ενσίρωμα πορτοκαλιού συσκευασμένο σε σακιά:

α) η Lina’s Farm με έδρα τη Βάρη Αττικής και τρεις μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

β) η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ Ι.Κ.Ε. (ΕΝΖΩ) είναι εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομάζας πρωτοπορώντας στην ανάπτυξη εναλλακτικών ζωοτροφών από απολύτως φυσικές και ελεγχόμενες πρώτες ύλες, έχει έδρα τη Σπάρτη Λακωνίας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν εταιρείες με ζωοτροφές, ανά περιοχή, που εμπορεύονται το προϊόν των δύο παραπάνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *